1. Home>
  2. HR blog>
  3. Upravljanje radnim vremenom>
Why WFM

Zašto upravljati radnim vremenom i zašto baš sada?

Zašto upravljati radnim vremenom i zašto baš sada?

Brze promjene u načinima rada i organizaciji na radnom mjestu, potaknute Covid-19 pandemijom i gospodarskom krizom, značajno su utjecale na način na koji organizacije funkcioniraju. Ova nova realnost navela je organizacije da brzo reagiraju i prilagode svoje poslovne prakse kako bi opstale i ostvarile uspjeh. Kao rezultat toga, sve veći naglasak se stavlja na digitalna HR rešenja koja omogućavaju efikasnije upravljanje radnim vremenom i bolje razumijevanje potreba zaposlenih.

U svjetlu ovih izazova, upravljanje radnim vremenom postaje ključna strategija za iskorištavanje potencijala poslovnih alata i analitičkih informacija kako bi se odgovorilo na ove nove zahtjeve. Organizacije sada traže načine da unaprijede svoje kapacitete upravljanja vremenom kako bi podržale operativnu efikasnost i istovremeno omogućile zaposlenima bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

Prema našem najnovijem istraživanju o budućnosti rada i ljudi, operativna učinkovitost glavni je prioritet za voditelje ljudskih resursa u narednom periodu, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je odmah iza njih. Ovi prioriteti su rezultat sučeljavanja s novim izazovima kao što su dobrobit osoblja, iskustvo zaposlenika i rat za talente. 

S obzirom na ove promjene, sve je manje iznenađenje što organizacije teže većoj digitalizaciji i automatizaciji svojih HR procesa. Ovi alati omogućavaju efikasnije praćenje radnog vremena, analizu produktivnosti i pravovremeno reagiranje na promjene. Digitalno upravljanje radnim vremenom omogućava organizacijama da bolje planiraju resurse, identificiraju područja za poboljšanje i efikasnije prilagode svoje strategije u skladu s novim izazovima.

Ova transformacija postavlja osnovu za budući uspjeh organizacija u dinamičnom i nepredvidivom poslovnom okruženju.