1. Home>
 2. HR blog>
 3. HR i vanjska usluga obračuna plaća>
Year end

Praktični savjeti za kraj godine!

Početak je 12. mjeseca, a kraj godine i blagdani su jako blizu pa se osjeti pritisak zbog završavanja tekućih projekata, sezonskih i redovnih poslova, korištenja godišnjih odmora i organizacije posla te blagdanskih događaja i aktivnosti koje također traže i vrijeme i posvećenost. Ove godine su nam na agendi ponovno i zakonske promjene koje trebamo implementirati na vrijeme kako bi sigurno zakoračili u sljedeću godinu. Kako se u svemu tome snalazi HR i s kojim se sve temama bavi? Je li moguće sve stići obaviti i na koji način biti u prednosti u vječnoj utrci s vremenom?

Evo nekoliko dobrih praksi i savjeta koji bi vam mogli pomoći:

 • Koristite digitalne alate  – HR podatke uvijek unosite u HR softver jer baš onda kad imate malo vremena, radite kvalitetno i fokusirano da ne morate ponavljati ručni rad (npr. djeca zaposlenika za poklone, promjene ugovora i karijera, certifikati i završeni tečajevi, pohvale i feedback važni za motivaciju i razvoj). Neke kompanije se upravo sada odlučuju na digitalizaciju i odabir HR softvera jer su sigurni u povrat investicije i višestruku korist koju im donosi.
 • Provjerite KPI-jeve i ključne izvještaje: attrition, fluctuation, performance, succession, eNPS, health and safety i drugo i donesite pametne, data based odluke.
 • Ne zaboravite na strateške teme kao što su novi oblici zapošljavanja, planiranje edukacija i razvoja, prepoznavanje ključnih zaposlenika, dogovor sa sezoncima povratnicima -  sada je pravo vrijeme za privlačenje odličnih kandidata, rezervaciju termina trenera s kojima radimo i razgovor s ključnim ljudima.
 • Delegirajte aktivnosti i koristite vanjske stručnjake koji će brzo i točno napraviti poslove koje ne možete (ne stignete) obaviti sami, npr. testiranje zakonskih promjena zajedno sa payroll konzultantima, izračun financijskog utjecaja zakonskih promjena na sumu za plaće i sl.
 • Blagdanske događaje isplanirajte, unesite u svoj kalendar i odazovite se jer dolaskom na Božićnu proslavu kolega, partnera ili klijenata pokazujemo da cijenimo njihove rezultate i uspjehe i još se više povezujemo.

Osim preživljavanja kraja godine, ovi savjeti vam mogu pomoći i za bavljenje ključnim HR pitanjima kao što je nedostatak stručne radne snage te kako će digitalizacija HR-a utjecati na radna mjesta. Zasigurno je da će se ove teme protezati u narednoj godini još i više zbog konkurentnosti i vrednovanja radne snage unutar EU te novih oblika zapošljavanja za koja vam možemo pomoći i savjetima i digitalnim alatima. 

Digitalizacija i automatizacija procesa su upravo jedan od najbitnijih alata koji mogu napraviti razliku i omogućiti da se radnu snagu rastereti nepotrebne i kompleksne administracije. 

Napravite iskorak i promjene u pozitivnom smjeru, a za sva dodatna pitanja nas slobodno nazovite ili navratite na blagdansku kavicu i kolače!

  Jasmina Lukačević

  Jasmina Lukačević

  General Manager Adriatic region