1. Home>
 2. HR blog>
 3. HR i vanjska usluga obračuna plaća>
payroll outsourcing tips

Vanjska usluga obračuna plaća: 4 savjeta o tome koje zadatke vrijedi outsourcati.

Suprotno onome što neki misle, outsourcing obračuna plaća nije koncept koji se može postaviti kao uzmi ili ostavi. Odgovorni ljudi u kompanijama odlučuju koje bi zadatke željeli povjeriti trećoj strani, a koje žele zadržati u kući. Stoga svaki outsourcing projekt počinje određivanjem opsega. Kako bismo vam pomogli u toj vježbi, naveli smo nekoliko profesionalnih savjeta.

  #1 Istražite prednosti outsourcinga s vašim timom

  Outsourcing obračuna plaća nije namijenjen samo smanjenju radnog opterećenja, već može povećati i zadovoljstvo na poslu te podrazumijeva outsourcing zadataka koji su u vašem odjelu ljudskih resursa najkompleksniji i kojih se najviše plašite. Na primjer, mnogi stručnjaci za obračun plaća bi radije odgovarali na pitanja kolega nego unosili podatke o izostancima i učinku. Postoji samo jedan način da saznate: raspitajte se u svom timu i otkrijte više prednosti (i nedostataka) outsourcinga obračuna plaća.

   #2 Predajte ponavljajuće, dugotrajne i tehničke zadatke

   Ovo je usko povezano s prethodnim savjetom, ali ide čak i malo dalje. Iskusni partner za obračun plaća često može mnogo učinkovitije izvršavati ručne zadatke, štedeći vam mnogo radnih sati svaki mjesec. Dokazani inovativni alati, sustavi i procesi, kao i svježa perspektiva vašeg procesa obračuna plaća mogu učiniti čuda kada ste preopterećeni. Doista, outsourcing i optimizacija idu ruku pod ruku, stoga napravite popis zadataka vezanih uz plaće koji bi mogli biti uspješni uz metodičniji ili tehnološkiji način rada.

    #3 Uvijek razmišljaj unaprijed

    Razmislite o godinama koje dolaze. Hoće li vaši sadašnji stručnjaci za obračun plaća ostati u istom svojstvu ili će preći na drugo radnom mjesto u vašoj organizaciji ili čak otići iz nje? Upamtite: privlačenje i zadržavanje prave stručnosti za obračun plaća ovih dana nije šetnja po parku. Drugim riječima, pripremite plan B ili outsourcajte one zadatke koji će najvjerojatnije izazvati probleme u slučaju da netko napusti tim. Ako budete proaktivni, uštedjet ćete si nevolje donošenja brzih – i možda nepromišljenih – izbora.

     #4 Ne brinite zbog odluke što outsourcati

     Točno, ne biste se trebali previše brinuti o tome koje zadatke obračuna plaća prepustiti vanjskim suradnicima, a koje ne: vaš početni odabir nije uklesan u kamenu. Na primjer, savršeno je moguće započeti vanjskim suradnicima za izračun regresa za godišnji odmor ili unos vremena i prisutnosti te predati više zadataka kako vaše povjerenje u outsourcing obračuna plaća raste. U većini formula outsourcinga slobodni ste pregovarati o vlastitim uvjetima (do određene mjere). Međutim, ono što je vrijedno opsežnog istraživanja je vrsta outsourcinga plaća koju odaberete.

      Trebate li pomoć oko odluke koje usluge predati vanjskim stručnjacima?

       Kontaktirajte nas